TANGOMARKNAD PÅ RETIRO I RÄTTVIKSPARKEN

I Buenos Aires på söndagar är La Feria de San Telmo (se bilder ovan) ett måste för den som vill träda in i en virvel av folk som flanerar genom en pittoresk marknad som bjuder på utställningar av olika konstformer, antikviteter och tangouppvisningar i en ram av historiska byggnader.


Inspirerade av Feria de San Telmo öppnar vi under Retirodagarna en egen Tangomarknad  i Rättviksparken. Där har deltagare i Retirofestivalen möjlighet att ställa ut/sälja nytt eller begagnat/byta det du tror andra tangoälskare kan vara intresserade av. Du är välkommen att delta i Tangomarknaden men ta kontakt med oss först på info@tangoretiro.se så att vi ser att det finns förutsättningar för det.   


Tangomarknaden på Retiro äger rum i strävan efter att utvidga vår vision att befrukta tangokulturen i Sverige med den traditionella tangokulturen från Río de la Plata.


Fileteado porteño

Tango Retiro har en egen expert på fileteado porteño, Alejandro Di Rosa, från La Patagonia, Argentina som bor nu i Sverige och återkommer varje år till Retiro. Se honom jobba och skapa fileteado porteño under festivalen.

Fileteado porteño är en konstnärlig stil av målning och teckning som är typiskt för Buenos Aires och inte minst för La Feria de San Telmo. Den kännetecknas av linjer som blir spiraler, starka färger, återkommande användning av symmetri, tredimensionella effekter genom skuggor och perspektiv, och en överbelastad användning av ytan. Dess dekorativa repertoar består huvudsakligen av stiliseringar av löv, djur, snickeri, blommor, vimpel och ädelstenar. I december 2015 förklarade den mellanstatliga kommittén för skydd av Unesco ett immateriellt kulturarv för mänskligheten.