Tango Retiro Milonguero Festival, Rättvik, Sweden, 11-14 July 2019

KURSER 2019 är under planering

 

Fotograf Göran Sköldberg

Kursprogrammet 2018

 

Magiska fötter för kvinnor (Kurs 1)

Kvinna, tangon sjunger om dig…

vill ha din närvaro…

dina impulser …

det som gör dig unik...

Magiska fötter är en kurs för dig som vill fördjupa mångfalden i tangokvinnans roll. Tangokvinnan är ingen “följare”, utan en kvinna som känner glädje och styrka i sin kvinnlighet. Under kursens gång söker vi tangokvinnan inom oss och övar att ta plats för att skapa dansen tillsammans med mannen.

Ingen danspartner behövs

 

Lärare: Cristina Ramirez

Nivå: forts/medel/avc

Kurstid: fredag-söndag, 13-15 juli, kl 10.00-11.00, tre dagar. Det är även möjligt att i mån av plats delta i enstaka lektioner.

Lokal: Rotundan

Pris: 800 kr. Enstaka lektioner 300 kr

Mannens egen teknik i tango (Kurs 2)

Ett romantiskt, sensuellt möte i tango kräver lyhördhet både för kvinnan och musiken men också en egen god teknik och en enkel repertoar av stegvariationer som är anpassade till samspelet med de andra dansparen. Vi övar musikalitet med rytm och frasering, abrazo och stegteknik. Vi övar också på stegslingor som är anpassade till ett trångt dansgolv. Stegen färgar vi med känsla, intensitet och en personlig ton. Vi bekantar oss också med några av de viktigaste koderna på en milonga.

Obs! Ingen partner behövs.

 

Lärare: Tommy Persson

Nivå: forts/medel/avc

Kurstid: fredag- söndag, 13-15 juli, kl 10.00-11.00, tre dagar. Det är även möjligt att i mån av plats delta i enstaka lektioner.

Lokal: Pelarsalen

Pris: 800 kr. Enstaka lektioner 300 kr

 

Grundkurs i argentinsk tango (kurs 3)

Målet med kursen är att få eleverna att dansa i en tät, vacker och mjuk omfamning med god hållning och en bra kommunikation. Att få deltagarna att känna att de dansar med glädje. Kursen innehåller hållning, teknik, kommunikation, omfamning. Filosofin är att Tango inte bara är en massa steg utan att gå hjärta mot hjärta och ordlöst till ett möte mellan det kvinnliga och det manliga.

 

Lärare: Pernille Emborg och David Àngelo Zelada

Nivå: nybörjare

Kurstid: fredag-söndag, 13 -15 juli, kl 11.15-12.45, tre dagar.

Lokal: Pelarsalen

Pris: 1200 kr. Enstaka lektioner 450 kr

Rabatt: Om du går hela kursen får du 150 kr rabatt på milongapasset.

Tangons andra universum - Cruzadasystemet med fokus på milonguero abrazo (Kurs 4)

Abrazo, omfamningen, kontakten mellan mannen och kvinnan är tangons mening: Passionerat, moget, personligt, temperamentsfullt möter kvinnan mannen i en abrazo som vill lyssna på vad hon har att säga. Kvinna, säg det, ta fram dina känslor, låt dem växa och ta huvudrollen! Som en gåva till honom.

Vi går igenom grunderna och de viktigaste variationerna i cruzadasystemet, hittar och varierar rytm och frasering, slipar på hållning, abrazo och steg. Vi övar också på att dansa socialt med figurer som passar på dansgolvet inom det korsade systemet.

Lärare: Cristina och Tommy

Nivå: Fortsättning. Du bör ha gått nybörjarkurs och dansat tango något år. Kursen rekommenderas varmt även för dig som dansat på fortsättningsnivå tidigare men vill arbeta vidare med grunderna

Kurstid: torsd-lörd, 12-14 juli, kl 15:45 – 17.15, tre dagar. Det är även möjligt att i mån av plats delta i enstaka lektioner.

Lokal: Rotundan

Pris: 1200 kr. Enstaka lektioner 450 kr.

Rabatt: Om du går hela kursen får du 150 kr rabatt på milongapasset.

 

Att dansa med passion (tre delkurser 5a, 5b och 5c)

Hur låter man sig bäras av så mycket passion utan att gå förlorad? Hur dansar man med känsla utan att bli patetisk? Hur dansar man intensivt utan att stressa? Hur gör man explosiva rörelser utan att bli en fara i ett hav av dansande par? Genom rätt fokus, rätt teknik, mycket jobb … och en stor dos passion inom dig! Tangons universum inryms i er famn. Konsten ligger inte i att förflytta sig. Konsten ligger i att hålla sig kvar intill varandra och höra den andres hjärta slå.

Att skapa en magisk dans tillsammans kräver också färdigheter i sin egen dansteknik. Vi övar på grundtekniken som ger oss frihet att skapa i stunden och tillsammans när det väl gäller. Vi fördjupar vår kontakt med tangomusiken och ger plats till de känslorna den väcker.

Vi arbetar med små sekvenser och med flyt i rörelserna: Ochos, giros, ocho cortado, traspie, taconear, mm med fokus på musikalitet, känsla och teknik för fotarbete.

De tre delkurserna 5a, 5b och 5c handlar alla om konsten att dansa med passion men med olika infallsvinklar och olika tillämpningar. I delkurs 5a dansar vi till romantisk musik i tät abrazo och med elegans. I delkurs 5b dansar vi till dramatisk musik med laddning och intensitet. I delkurs 5c dansar vi till sensuell och sexig rytmisk musik. Du kan gå alla tre delkurserna eller välja en eller två.

 

Lärare: Cristina & Tommy

Nivå: Medel/Avancerad. Du bör ha dansat under flera år.

Kurstid: 5a (som utgår från romantisk musik) fredag 13 juli kl 11.15-12.45

5b (som utgår från dramatisk musik) lördag 14 juli kl 11.15-12.45

5c (som utgår från rytmisk musik) söndag 15 juli kl 11:15-12.45

Lokal: Rotundan.

Pris: 450 kr/delkurs. Om du går alla tre delkurserna blir det 1200 kr.

Rabatt: Om du går alla tre kurserna får du du dessutom 150 kr rabatt på milongapasset.

Milonga (Kurs 6)

Milongan är tangons mamma, habaneras drottning och den rytmen i tangofamiljen som mest behåller influenserna från de afrikanska rötterna. Milongan är den mest ”tropiska” av alla rytmer i tangofamiljen och fungerar som en länk till de andra latinamerikanska rytmer. Har glädjen, lek, avslappning, humor och är smutsigare än tangon. Konsten ligger i att dansa lugnt, bekvämt och sensuellt utan att stressa! Rytmisk och full av dansglädje leker vi med steg och variationer.

 

Lärare: Pernille och David

Nivå: Medel/avancerad.

Kurstid: torsdag 12 juli, Kl 15.45 - 17.15, OBS! En dag.

Lokal: Pelarsalen

Pris 450 kr/person.

Rabatt: Om du går alla kurserna 6, 7 och 8 blir kostnaden 1200 kr och du får också 150 kr rabatt på milongapasset.

 

Vals (Kurs 7)

Medan tangon kan vara som en duell i rött och svart dansas valsen mer romantiskt, melodiöst och stämningsfullt. Några romantiska valstandor fulländar ofta en tangokväll. Vi går igenom valsens karaktär, rytm och frasering, berättar om valstexterna samt övar på stegvariationer som passar till vals.

 

Lärare: Pernille och David

Nivå: Medel/avancerad.

Kurstid: fredag 13 juli, Kl 15.45 - 17.15 OBS! En dag.

Lokal: Pelarsalen

Pris 450 kr/person.

Rabatt: Om du går alla kurserna 6, 7 och 8 blir kostnaden 1200 kr och du får också 150 kr rabatt på milongapasset.

 

Konsten att dansa på plats med ocho cortados (Kurs 8)

- Se, så här, jag gömmer dig framför mig och sedan bakom mig, säger han och bjuder in mig precis framför sig för att sedan rotera kroppen och gömma mig bakom och tillbaka.

Skyddande rörelser laddade av den brutalt rytmiska musiken menade att kärleksfullt skydda varandra när det uppstår problem utanför. Inser för första gången i hela dess mening storheten med ocho cortado. Förstår varför på söndagarna på Canning dansar man ocho cortado hela tiden. Det är det enda som går att göra då. Gömma sig i varandras armar. Skydda kvinnan, varandra och de andra dansande när dansgolvet är som tätast.

Vi fördjupar oss i några varianter på ochos cortados.

 

Lärare: Pernille och David

Nivå: Medel/avancerad.

Kurstid: Lördag 14 juli, Kl 15.45 - 17.15, OBS! En dag.

Lokal: Pelarsalen

Pris 450 kr/person.

Rabatt: Om du går alla kurserna 6, 7 och 8 blir kostnaden 1200 kr och du får också 150 kr rabatt på milongapasset.

 

Danskultur och koder på en milonga. Konsten att skapa en starkare närvaro. (öppna workshops)

Vi kommer att börja med att öva en stund på milongans koder bl. a. cabeceo. På en milonga är det också vanligt med andra danser än bara tango, vals och milonga. Milongueros är goda dansare och behärskar andra danser som rock, tropical och argentinsk folkdans. Under tre öppna workshops provar vi på och smakar på olika danser man kan se på en milonga. Vi testar rock, tropical och varför inte en schottis.

 

Lärare: Cristina, Tommy m.fl

Nivå: Nybörjare/Medel/avancerad.

Kurstid: torsdag-lördag, 12-14 juli, Kl 20.00 - 21.00, tre dagar.

Det är även möjligt att i mån av plats delta i enstaka lektioner.

Lokal: Pelarsalen

Pris 800 kr/person. Enstaka lektioner 300 kr/person. För dig som löst milongapass är entrén gratis. Välkomna

 

ANMÄLAN TILL KURSER

Anmäl dig per e-post till info@tangoretiro.se. I anmälan skriver du kursnamn, ditt namn och adress, telefonnummer och om du ska gå med någon speciell partner. Bekräftelse kommer inom ett par dagar och innehåller även info om hur du betalar. Se mer info om anmälan på sidan Anmälan & Betalning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved