Tango Retiro Milonguero Festival, Rättvik, Sweden, 11-14 July 2019

KURSER 2019

Fotograf Göran Sköldberg

Kursprogrammet 2019

 

Magiska fötter för kvinnor (Kurs 1)

Kvinna, tangon sjunger om dig…

vill ha din närvaro…

dina impulser …

det som gör dig unik...

Magiska fötter är en kurs för dig som vill fördjupa mångfalden i tangokvinnans roll. Tangokvinnan är ingen “följare”, utan en kvinna som känner glädje och styrka i sin kvinnlighet. Under kursens gång söker vi tangokvinnan inom oss och övar att ta plats för att skapa dansen tillsammans med mannen.

Ingen danspartner behövs

 

Lärare: Cristina Ramirez

Nivå: forts/medel/avc

Kurstid: fredag-söndag, 12-14 juli, kl 10.00-11.00, tre dagar. Det är även möjligt att i mån av plats delta i enstaka lektioner.

Lokal: Rotundan

Pris: 800 kr. Enstaka lektioner 300 kr

Mannens egen teknik i tango (Kurs 2)

Ett romantiskt, sensuellt möte i tango kräver lyhördhet både för kvinnan och musiken men också en egen god teknik och en enkel repertoar av stegvariationer som är anpassade till samspelet med de andra dansparen. Vi övar musikalitet med rytm och frasering, abrazo och stegteknik. Vi övar också på stegslingor som är anpassade till ett trångt dansgolv. Stegen färgar vi med känsla, intensitet och en personlig ton. Vi bekantar oss också med några av de viktigaste koderna på en milonga.

Obs! Ingen partner behövs.

 

Lärare: Tommy Persson

Nivå: forts/medel/avc

Kurstid: fredag- söndag, 12-14 juli, kl 10.00-11.00, tre dagar. Det är även möjligt att i mån av plats delta i enstaka lektioner.

Lokal: Pelarsalen

Pris: 800 kr. Enstaka lektioner 300 kr

 

Grundkurs i argentinsk tango (kurs 3)

Målet med kursen är att få eleverna att dansa i en tät, vacker och mjuk omfamning med god hållning och en bra kommunikation. Att få deltagarna att känna att de dansar med glädje. Kursen innehåller hållning, teknik, kommunikation, omfamning. Filosofin är att Tango inte bara är en massa steg utan att gå hjärta mot hjärta och ordlöst till ett möte mellan det kvinnliga och det manliga.

 

Lärare: Pernille Emborg och David Àngelo Zelada

Nivå: nybörjare

Kurstid: fredag-söndag, 12 -14 juli, kl 11.15-12.45, tre dagar.

Lokal: Pelarsalen

Pris: 1200 kr. Enstaka lektioner 450 kr

Rabatt: Om du går hela kursen får du 150 kr rabatt på milongapasset.

Tangons andra universum - Cruzadasystemet med fokus på milonguero abrazo (Kurs 4)

Abrazo, omfamningen, kontakten mellan mannen och kvinnan är tangons mening: Passionerat, moget, personligt, temperamentsfullt möter kvinnan mannen i en abrazo som vill lyssna på vad hon har att säga. Kvinna, säg det, ta fram dina känslor, låt dem växa och ta huvudrollen! Som en gåva till honom.

Vi går igenom grunderna och de viktigaste variationerna i cruzadasystemet, hittar och varierar rytm och frasering, slipar på hållning, abrazo och steg. Vi övar också på att dansa socialt med figurer som passar på dansgolvet inom det korsade systemet.

Lärare: Cristina och Tommy

Nivå: Fortsättning. Du bör ha gått nybörjarkurs och dansat tango något år. Kursen rekommenderas varmt även för dig som dansat på fortsättningsnivå tidigare men vill arbeta vidare med grunderna

Kurstid: torsd-lörd, 11-13 juli, kl 15:45 – 17.15, tre dagar. Det är även möjligt att i mån av plats delta i enstaka lektioner.

Lokal: Rotundan

Pris: 1200 kr. Enstaka lektioner 450 kr.

Rabatt: Om du går hela kursen får du 150 kr rabatt på milongapasset.

 

 

Konsten att dansa på ett trångt dansgolv (Kurs 5)

Tangons universum inryms i varandras famn. Konsten ligger i att skapa dansen tillsammans i ett hav av andra dansande par. Att strukturera dansen socialt kräver skicklighet och absolut fokus på improvisation i varje rörelse beroende på vad som händer på dansgolvet. För att få friheten att skapa dansen i stunden utan att störa eller låta sig störas av andra behöver varje god dansare en verktygslåda av beprövade figurer som fungerar socialt och sitter på ryggmärgensnivå att ta fram beroende av situationen.

 

Lärare: Cristina & Tommy

Nivå: Medel/Avancerad. Du bör ha dansat under flera år.

Kurstid: fredag 12 juli kl 11.15-12.45. OBS! En dag.

Lokal: Rotundan.

Pris: 450 kr/person.

Rabatt: Om du går alla tre delkurserna 5, 6 och 7 blir det 1200 kr och du får dessutom 150 kr rabatt på milongapasset.

 

Vals med giros (Kurs 6)

Medan tangon kan vara som en duell i rött och svart dansas valsen mer romantiskt, melodiöst och stämningsfullt. Några romantiska valstandor fulländar ofta en tangokväll. Vi går igenom valsens karaktär, rytm och frasering, berättar om valstexterna samt övar på stegvariationer och giros som passar till vals.

 

Lärare: Cristina & Tommy

Nivå: Medel/Avancerad. Du bör ha dansat under flera år.

Kurstid: lördag 13 juli kl 11.15-12.45. OBS! En dag.

Lokal: Rotundan.

Pris: 450 kr/person.

Rabatt: Om du går alla tre delkurserna 5, 6 och 7 blir det 1200 kr och du får dessutom 150 kr rabatt på milongapasset.

 

Ocho cortado - teknik och variationer (Kurs 7)

- Se, så här, jag gömmer dig framför mig och sedan bakom mig, säger han och bjuder in mig precis framför sig för att sedan rotera kroppen och gömma mig bakom och tillbaka.

Skyddande rörelser laddade av den brutalt rytmiska musiken menade att kärleksfullt skydda varandra när det uppstår problem utanför. Inser för första gången i hela dess mening storheten med ocho cortado. Förstår varför på söndagarna på Canning dansar man ocho cortado hela tiden. Det är det enda som går att göra då. Gömma sig i varandras armar. Skydda kvinnan, varandra och de andra dansande när dansgolvet är som tätast.

Vi fördjupar oss i några varianter på ochos cortados.

 

Lärare: Cristina & Tommy

Nivå: Medel/Avancerad. Du bör ha dansat under flera år.

Kurstid: söndag 14 juli kl 11:15-12.45. OBS! En dag.

Lokal: Rotundan.

Pris: 450 kr/person

Rabatt: Om du går alla tre delkurserna 5, 6 och 7 blir det 1200 kr och du får dessutom 150 kr rabatt på milongapasset.

 

Konsten att dansa med tät abrazo (kurs 8 )

Abrazon är tangons själ och mening. Den är också grunden för markering och navigation. Kvinnan har en viktig roll i att etablera en nära och tät abrazo och sen behålla den genom hela dansen. Mannen måste dansa så lyhört och följsamt att kvinnan kan behålla abrazon. På så sätt kan abrazon vara vägen till kommunikation, relation, möte och sammansmältning som gör att man vill att tandan ska vara hela kvällen.

 

Lärare: Pernille och David

Nivå: Medel/avancerad.

Kurstid: torsdag 11 juli, Kl 15.45 - 17.15, OBS! En dag.

Lokal: Pelarsalen

Pris 450 kr/person.

Rabatt: Om du går alla kurserna 8, 9 0ch 10 blir kostnaden 1200 kr och du får också 150 kr rabatt på milongapasset

 

Milonga (Kurs 9)

Milongan är tangons moder, habaneras drottning och den rytmen i tangofamiljen som mest behåller influenserna från de afrikanska rötterna. Milongan är den mest ”tropiska” av alla rytmer i tangofamiljen och fungerar som en länk till de andra latinamerikanska rytmer. Har glädjen, lek, avslappning, humor och är smutsigare än tangon. Konsten ligger i att dansa lugnt, bekvämt och sensuellt utan att stressa! Rytmisk och full av dansglädje leker vi med steg och variationer.

 

Lärare: Pernille och David

Nivå: Medel/avancerad.

Kurstid: fredag 12 juli, Kl 15.45 - 17.15, OBS! En dag.

Lokal: Pelarsalen

Pris 450 kr/person.

Rabatt: Om du går alla kurserna 8, 9 och 10 blir kostnaden 1200 kr och du får också 150 kr rabatt på milongapasset.

 

Arrepentida - det brutna stegets magi (Kurs 10)

Arrepentida är ett av de vanligaste och mest använda sociala stegen i tango. Den kan användas för sig själv att navigera med men kan också användas för att binda samman olika stegslingor. Ett steg brytas på många olika sätt och kan på så sätt skapa variation och omväxling. En nära och smmanbindande arrepentida be höver timing, dynamik och musikalitet.

 

Lärare: Pernille och David

Nivå: Medel/avancerad.

Kurstid: lördag 13 juli, Kl 15.45 - 17.15 OBS! En dag.

Lokal: Pelarsalen

Pris 450 kr/person.

Rabatt: Om du går alla kurserna 8, 9 och 10 blir kostnaden 1200 kr och du får också 150 kr rabatt på milongapasset.

 

Danskultur på en klassisk milonga. (öppna workshops) (Kurs 11)

Tango är inte bara tjusiga steg utan en sofistikerad danskultur med musik, dans, traditioner och koder av högsta kvalitet som skapats och utvecklats i mer än 100 år. Att känna till och förstå inte bara musiken och dansen utan även traditioner och koder och vad de står för förklarar mycket av passionen och kärleken som tangon brinner för. Man växer som dansare genom att förstå mer av tangons danskultur. Det behövs också för att kunna fungera bättre i större danssammanhang bland erfarna dansare.

 

Vi börjar varje workshop med att berätta om och öva på den traditionella milongans koder bl. a. uppbjudning med cabeceo. Sen har vi en stunds samtal med olika teman. (Se nedan)

 

- Torsdag: I huvudet på en milonguera. Den starka, emanciperade, självständiga tangokvinnan som tangon sjunger om.

- Fredag: I huvud på en milonguero. Den magiske dansaren som kan skapa musikaliska sensationer med perfekt kontroll över dansgolvet där han rör sig som fisken i vattnet.

 

- Lördag; I hjärta på en tangodansare. Abrazo - omfamningen - är tangons mening och platsen för det existentiella och kärleksfulla mötet.

 

Lärare: Cristina och Tommy

Nivå: Nybörjare/Medel/avancerad.

Kurstid: torsdag-lördag, 11-13 juli, Kl 20.00 - 21.00, tre dagar.

Det är även möjligt att i mån av plats delta i enstaka lektioner.

Lokal: Pelarsalen

Pris: För dig som löst milongapass ingår entrén till workshops i det. För övriga 800 kr/person. Enstaka lektioner 300 kr/person. Välkomna

 

ANMÄLAN TILL KURSER

Anmäl dig per e-post till info@tangoretiro.se. I anmälan skriver du kursnamn, ditt namn och adress, telefonnummer och om du ska gå med någon speciell partner. Det går att anmäla sig singel men vi tar in jämna par. Bekräftelse kommer inom ett par dagar och innehåller även info om hur du betalar. Se mer info om anmälan på sidan Anmälan & Betalning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved